Oldal előnézetCímertörténelem

A Manchester United címere a Manchesteri Városi Tanács jelképéből ered, bár a vitorlás hajó az egyetlen motívum, amely ma is megtalálható benne. Az ördög a csapat beceneve miatt került rá 1970-ben, amely az 1960-as évektől volt megtalálható a klub kiadványain és a szurkolói sálakon. A mezeken mindössze a 1971-től látható a címer, azelőtt csak a klubtörténelem legfontosabb mérkőzéseire hímezték bele, mint például a sikerrel záruló 1963-as FA-kupa-döntő és az 1968-as Bajnokcsapatok Európa-kupája-döntő. Mára a világon az egyik legismertebb jelképpé vált.

 

A pajzs tetején található hajó Manchester kereskedelmi múltjára és a hajócsatornára utal, a földgömb pedig szintén a város világvezető kereskedelmi mivoltára vetehető vissza. A földgömbön egy méhraj található. Méhraj? Tehetik fel a kérdést. A tanács a 19. században foglalta bele a méheket, ugyanis azok szorgalmukról és az erőfeszítésről ismertek. Manchester volt az ipari forradalom szülőhelye, így egészen ideillőnek mondható a szimbólum. A két állat a címer két oldalán egy antilop és egy oroszlán, az előbbi egy aranyláncot visel, ami a város innovatív filozófiájára utal, míg az utóbbi egy koronát, aminek oka, hogy Manchester városa egy római település, Castlefield környékén alakult ki. Mindkét állaton látható a vörös rózsa, ami Lancashire hivatalos jelképe. Az alsó részen egy idézet olvasható: "Consilio et Labore", ami annyit tesz, hogy "Bölcsesség és Igyekezet".

 

Az 1960-as években egy új tervezésű címer jelent meg a Manchester United kiadványain, amiben megtalálható az elődjén is felfedezhető pajzs és hajó, s immár a felső részére a "Manchester United", míg az alsó részére a "Football Club" felirat került. Az új logó az újító stílus jegyében készült, amelyet Matt Busby honosított meg a Manchester Unitednél.

 

1972-73-ban a címer állandó eleme lett a futballmezeknek, addig a városi tanács címerét hímezték a kupadöntőkön felsőkre. Egészen 28 évig változatlan maradt - a nyolvanas évek közepén a klub sportszergyártója, az Adidas egy pár futballcipővel helyettesítette a tetején található bekunkorodó szalagot, de a vezetőség hamar visszatért a tradícionális módozathoz.

 

Újításképpen a híres Vörös Ördög is rákerült a címerre 1970-ben, helyettesítve a három sárga csíkot. Ez volt az együttes beceneve, Matt Busby eképp nevezte el a klubot néhány évvel korábban. Az új kifejezéssel félelmet akart ébreszteni az ellenfélben, mivel úgy gondolta, hogy a "Busby-bébik" nem alkalmas rá. Az ötletet a Salford City Reds rögbicsapat adta, amelynek beceneve Les Diables Rouges, azaz Vörös Ördögök volt, amit a francia média adott nekik 1934-ben, az országban tett sikeres látogatásuk után.

 

1998-ban a "Football Club" feliratot eltávolították az alsó részről, helyére a "United" került . Az új dizájn a Manchester United világmárkává válásának jegyében készült, hogy ne csak egy egyszerű futballklubként ismerje a világ.


 Kapcsolódó oldalak
Meztörténelem
A csapat mezeinek története...
Az év játékosai
Az Év Játékosa-szavazás győztesei 1988-tól...
Bajnoki helyezések
Helyezések a bajnokságban a kezdetektől...
MANUTD.HU - A Manchester United legnagyobb magyar szurkolói oldala